Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Δυναμική η πορεία για τον Β. Μάγγο - Επόμενο ραντεβού την Τετάρτη 24/1 στα Δικαστήρια Βόλου

 Ανακοίνωση του Antinazi Zone Βόλου, 21/1/2024


Η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/1 για την υπόθεση του βασανισμού του Β. Μάγγου χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και μαχητικό κλίμα. Την κινητοποίηση κάλεσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου και σε αυτή συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς, αναρχικές/αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, κινηματικές συλλογικότητες αλλά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Χωροταξίας, της Αρχιτεκτονικής και του Γλωσσικών-Διαπολιτισμικών Σπουδών με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους. Αρκετοί ήταν αυτοί που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις (Λάρισα, Λαμία, Αθήνα κα) για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.



Αρχικά, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας, έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των οργανώσεων που ήταν παρούσες. Εκ μέρους του Antinazi Zone μίλησε ο Αλέκος Χατζηχαραλάμπους ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι:

«Η υπόθεση του Βασίλη δεν είναι “μεμονωμένη”. Η κλιμακούμενη αστυνομική βία και ο αυξανόμενος αυταρχισμός είναι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνηση της ΝΔ στα κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στους αγώνες της νεολαίας για δημόσια παιδεία, στους αγώνες των εργαζομένων για δικαιώματά, στους αγώνες της κοινωνίας για ζωή με αξιοπρέπεια. Η βία της αστυνομίας είναι η άλλη πλευρά της οικονομικής και κοινωνικής βίας που ζούμε όλες και όλοι καθημερινά.»

Στην ομιλία του ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης, τόνισε ότι τα κενά και οι παραλήψεις των δικαστικών λειτουργών και της αστυνομίας εγείρουν το ερώτημα αν το κράτος επιδιώκει να συγκαλύψει την υπόθεση βασανισμού του Βασίλη. Τόνισε ακόμη, αναφερόμενος και σε άλλες υποθέσεις αστυνομικής βίας και δολοφονιών ανθρώπων,  ότι η επαναλαμβανόμενη ατιμωρησία θέτει επιτακτικά το ερώτημα αν υπάρχει η έννοια του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Τέλος, ο Γιάννης Μάγγος κάλεσε επίσης τον κόσμο να παρευρεθεί μαζικά την Τετάρτη 24/1, στις 9πμ στα Δικαστήρια του Βόλου, για τη δίκη κάποιων εκ των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν το παιδί του στις 14/6/2020. 

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε την ηχηρή απουσία, για ακόμη μια φορά, των περισσότερων και μεγαλύτερων φορέων που αναφέρονται στο μαζικό εργατικό και ευρύτερο κίνημα. Η υπόθεση του Βασίλη Μάγγου αφορά πρώτιστα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αν η αστυνομία μπορεί να βασανίζει κάποιον χωρίς επιπτώσεις. Αφορά ταυτόχρονα και την καύση σκουπιδιών και το ρόλο της ΑΓΕΤ-Lafarge που μολύνει ανεπανόρθωτα την πόλη και για λογαριασμό της ψηφίζονται νόμοι και εξαπολύθηκε η άγρια καταστολή των ΜΑΤ στις 13 και 14 Ιουνίου του 2020. Κι αν η απουσία του ΕΚΒ, της ΑΔΕΔΥ, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ κοκ εξηγείται από το γεγονός ότι ελέγχονται πολιτικά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που ως κόμματα βρίσκονται στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ-Lafarge και έχουν εφαρμόσει σκληρή καταστολή σε πλείστες άλλες περιπτώσεις) δεν έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο και με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς με ισχυρή παρουσία σε σωματεία, τον Δήμο Βόλου κοκ που συμμετείχε μάλιστα στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών, όφειλε να στηρίξει τον αγώνα για τη δικαίωση του Βασίλη, την καταδίκη των βασανιστών του και για την αποκάλυψη του αντιδημοκρατικού κατήφορου και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία «έθαψαν» τη χθεσινή κινητοποίηση και φυσικά τα στοιχεία που διαρκώς προσπαθεί να δημοσιοποιήσει η οικογένειά του Βασίλη Μάγγου. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν αφού ο ρόλος των ΜΜΕ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας προς όφελος της αστυνομίας, της δημοτικής αρχής και φυσικά της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι δράσεις και κινητοποιήσεις για τη δικαίωση του Βασίλη Μάγγου θα συνεχιστούν στο Βόλο. Επόμενα ραντεβού είναι η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στα δικαστήρια του Βόλου (δίκη αστυνομικών-βασανιστών) και η Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου (δίκη συμμετεχόντων στη διαδήλωση της 13/6/2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου