Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δύο άρθρα του Φάνη Τριανταφύλλου

από τον "Ταχυδρόμο"

Πήγαινε κοντά στο λαό


ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Μετά το χτύπημα ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου στην πόλη δυο δρόμοι ανοίγονται στους πολίτες. Μπορούν να λουφάξουν από αδιαφορία και φόβο και να φτάσουν να πουν: «Δεν πάνε όλοι στο διάβολο! Τι με νοιάζει εμένα; Εγώ θα ζω τη ζωούλα μου κι από κει και πέρα στάχτη και μπούλμπερη!». Ο άλλος δρόμος είναι να προσχωρήσουν στις γραμμές των αντιναζιστών και να παλέψουν μαζί τους για να σβήσει ο ναζισμός από το Βόλο κι από τον κόσμο.

Αν πάρεις τον δεύτερο δρόμο, τότε αυτομάτως βρίσκεσαι μπροστά στο ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνω;». Και να η απάντηση: να εγκαταλείψεις το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο όσοι κινούνται μιλούν και συμπεριφέρονται στο λαό σα να είναι σκουπίδι. Είναι το πολιτικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει το πολιτικοοικονομικό σύστημα, η μήτρα της γένεσης του φασισμού και του ναζισμού. Πήγαινε κοντά στο λαό, γράψου στο εργατικό σωματείο, αγωνίσου για τα δικαιώματά σου, που είναι και δικαιώματα των ομοίων σου, στάσου αποφασιστικά στο πλευρό των απόκληρων, βάλε πλάτη για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εργατικό κίνημα που σκοπό του θα έχει να καταστρέψει δια παντός τη δουλεία, κι η καθημερινή σου προσφορά στον αγώνα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού θα είναι τεράστια. Δεν υπάρχει χωράφι να φυτρώσουν οι ναζιστικές και οι φασιστικές «ιδέες», όταν ο πολίτης αγωνίζεται συνειδητά για τη χειραφέτησή του από την τυραννία.
Σ’ αυτόν τον αγώνα σου είναι σίγουρο πως θα ’ρθεις αντιμέτωπος με εκείνους που ιδεολογικοποιούν την αδιαφορία τους για τη ναζιστική δράση στο Βόλο και που θα μιλήσουν για σένα με περιφρόνηση. Θα σου επιτεθούν, θα προσπαθήσουν να σε διασύρουν, θα σε συκοφαντήσουν ιδιωτικά και δημόσια, επειδή αγωνίζεσαι και δεν κάθεσαι άπραγος όπως αυτοί να παίζεις το παιχνίδι των εχθρών του λαού. Είναι η αντίδρασή τους στην ενοχή που αισθάνονται απέναντί σου κι απέναντι στο καθήκον που έχει ο κάθε πολίτης προς την κοινωνία. Άλλοι πάλι θα προσπαθήσουν να σε πλήξουν επειδή από τον δικό σου αγώνα θίγονται τα συμφέροντα και τα προνόμιά τους. Υπάρχουν κι οι πολιτικοί τυχοδιώκτες, που κλέβουν τις ψήφους του λαού και που τον απαρνούνται στην πρώτη ευκαιρία, αν το συμφέρον τους το επιβάλλει. Κι αυτοί θα ’ρθει η στιγμή να σε χτυπήσουν. Μην τους υπολογίζεις διόλου. Όλα αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια είναι μικρό τίμημα στον αγώνα που δίνεις για την κοινωνική ανέλιξη του λαού και εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.
Αν πάλι θέλεις κάτι πιο άμεσο, πιο χειροπιαστό στον αντιφασιστικό - αντιναζιστικό σου αγώνα, ιδού: εντάξου σε μια αντιφασιστική - αντιναζιστική κίνηση. Πλαισίωσε τις δράσεις της. Διάθεσε τις ικανότητές σου στον αντιφασιστικό - αντιναζιστικό αγώνα, χωρίς όμως ούτε στιγμή να σου φεύγει απ’ το μυαλό ότι ο φασισμός κι ο ναζισμός θα συντριβούν μόνο από ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα που θα τσακίσει τη σύγχρονη δουλεία, και γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε όχι απλώς να μετέχεις αλλά και να πρωτοστατείς στη δημιουργία και τη δράση του. Πιάσε λοιπόν δουλειά!

----------------------------------

Τάγματα Εφόδου στο Βόλο

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ   
Τα ξημερώματα της Κυριακής το φαρμακείο του Θωμά Κλημόπουλου, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και δημοτικού συμβούλου Βόλου της αυτοδιοικητικής παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας», έγινε στόχος των ναζί. Τέσσερις πυροβολισμοί, αναγραφή ναζιστικών συμβόλων και άθλιων συνθημάτων ήταν τα αποτυπώματα που άφησαν πίσω τους πριν τους καταπιεί το σκοτάδι.
Είναι σαφές ότι η πολιτική των ναζί εμπεριέχει συνειδητά και τρομοκρατικές ενέργειες κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Το γεγονός ότι ο Κλημόπουλος είναι το πρώτο θύμα μιας τέτοιας ενέργειας στο Βόλο, δεν σημαίνει ότι θα είναι και το τελευταίο. Αναμφίβολα ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων θα αυξηθεί. Η τακτική της ατομικής τρομοκρατίας που εφάρμοσε ο Χίτλερ κατά των πολιτικών αντιπάλων του με τα διαβόητα Τάγματα Εφόδου θα αναβιώσει στο Βόλο, αν το επίσημο κράτος δεν δώσει άμεσα απάντηση στους ναζιστές που χτύπησαν το φαρμακείο του Κλημόπουλου με τη σύλληψή τους και την παραδειγματική τιμωρία τους.
Ομως δεν φτάνει αυτό. Τη δική τους απάντηση πρέπει να δώσουν και οι εργαζόμενοι. Κι αυτή η απάντηση δεν μπορεί να αρκείται στην έκφραση αγανάκτησης και αποτροπιασμού μέσω καταγγελιών και ψηφισμάτων των εργατικών σωματείων. Το στοιχειώδες και άμεσο καθήκον των εργαζομένων του Βόλου είναι να μην επιτρέψουν τη δράση ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου στο Βόλο. Τα εργατικά σωματεία έχουν οργανώσει τους εργαζόμενους με τρόπο ώστε να πληρώνουν τις συνδρομές τους και να κάθονται σπίτια τους. Καιρός για αναδιοργάνωση που θα περιλαμβάνει και την απόκρουση των ναζί μέσα στα σωματεία από ομάδες περιφρούρησης. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι του Βόλου μόνο να διαμαρτύρονται κατά του φασισμού και του ναζισμού. Πρέπει και να τον αντιμετωπίσουν στην πράξη, αλλιώς αρκούν μερικοί ναζί για να διαλύσουν το εργατικό κίνημα στο Βόλο, κάνοντας χρήση της ατομικής τρομοκρατίας.
Πώς, λοιπόν, οφείλει να έχει τούτη η αντιμετώπιση; Πέρα από τη δημόσια καταδίκη των ναζί, των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου και των επιθέσεών τους, πέρα από την ανοιχτή ηθική αλληλεγγύη προς τα θύματα αυτών των επιθέσεων, πέρα από την περιφρούρηση των εργαζομένων, στην αντιμετώπιση των ναζί περιλαμβάνεται τάχα και η οργάνωση ομάδων εργαζομένων, που θα δώσουν μάχη στους βολιώτικους δρόμους και θα τσακίσουν τους ναζί; Όσο και αν οι επιθέσεις και τα εγκλήματα των ναζιστών κατά των πολιτικών τους αντιπάλων δημιουργούν (δικαιολογημένα)  τον πόθο για εκδίκηση, δεν είναι αυτός ο τρόπος. Δεν πρέπει να γίνουν οι βολιώτικοι δρόμοι θέατρο ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών του εργατικού κινήματος με τους ναζί για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει και θα εξαπλώσει το φόβο, κλείνοντας τον κόσμο στα σπίτια του, κάτι που αποτελεί και την επιδίωξη των ναζί, όταν εξαπολύουν τα ναζιστικά Τάγματα Εφόδου. Μόνο ένα μεγάλο, μαζικό εργατικό κίνημα, προσανατολισμένο στην ανατροπή όλων των σύγχρονων μορφών δουλείας, μπορεί να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια των ναζί και, τελικά, να συντρίψει την πανούκλα του φασισμού και το ναζισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου