Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Προβολή Ταινίας: ΤΟ ΚΥΜΑ - Σάββατο 2 Φλεβάρη, 7μμ, Πανεπιστήμιο


Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

ΤΟ ΚΥΜΑ

Σάββατο 2 Φλεβάρη, 7μμ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παραλία (αμφ. Κορδάτου)

Γερμανία, 2008
Σκηνοθεσία:Dennis Gansel
Συγγραφείς:Dennis Gansel, Todd Strasser
Ηθοποιοί: Jürgen Vogel, Frederick LauΗ ταινία «το κύμα» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τοντ Στράσερ και αφηγείται πραγματικά γεγονότα που εξελίχθηκαν σε λύκειο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967. Η ταινία λαμβάνει όμως χώρα στη σύγχρονη Γερμανία. Ένας καθηγητής ιστορίας επιλέγει έναν πρωτότυπο τρόπο για να διδάξει τις αρχές που διέπουν τα αυταρχικά, ολιγαρχικά καθεστώτα, ύστερα απο την αδιαφορία που δείχνουν οι μαθητές του, θεωρώντας τα σαν κάτι απαρχαιωμένο, μη εφαρμόσημο στον σύγχρονο, δυτικό, δημοκρατικό κόσμο. Εφαρμόζει λοιπόν ένα πείραμα, που προβλέπει τη συγκρότηση μιας ελίτ με αρχηγό τον ίδιο, με μυστικούς κώδικες, ομοιομορφία (κοινό ντύσιμο, χαιρετισμό κ.α.), σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θ’ αρχίσουν να υποκύπτουν στις μεθόδους του φασισμού, με τραγικές συνέπειες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας παλεύει ενάντια στην απειλή του φασισμού, του ρατσισμού της νεοναζιστικής βίας αλλά και της κρατικής καταστολής που κλιμακώνεται καθημερινά. Ενάντια στις κυβερνήσεις και τη Τρόικα που με τα μνημόνια έχουν φέρει την φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο φασισμός και το ρατσιστικό μίσος δεν προσφέρουν καμιά λύση στη σημερινή κρίση. Λύση είναι η αλληλεγγύη κι ο αγώνας με συμμετοχή όλων μας.
Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι υπόθεση όλων μας
Έλα σ’ επαφή:


Επιστολή 265 Ελλήνων μαθητών της Γερμανίας
για το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας.


«Είμαστε Έλληνες μαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεννηθεί εδώ. Οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν εξαιτίας των δυσκολιών να μεταναστεύσουν τις προηγούμενες δεκαετίες στη Γερμανία, αλλά και τώρα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα. Με αυτό μας το γράμμα θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας και την καταδίκη μας για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και συμμαθητών μας στην Ελλάδα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Σαν παιδιά μεταναστών στην Γερμανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει ένα και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μην βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους.
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα κυνηγά μετανάστες και χτυπά μαθητές που αγωνίζονται, δίνει πάτημα σε αντίστοιχες φασιστικές οργανώσεις στην Γερμανία να επιτεθούν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο σε εμάς και τους γονείς μας. Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωση μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα.
Η φασιστική Χρυσή Αυγή και οι αδελφές της ναζιστικές οργανώσεις στην Γερμανία με τα ψέματά τους και τους τραμπουκισμούς τους έχουν ένα στόχο: Να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου