Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Μια πολύ πλούσια συζήτηση για την ακροδεξιά

 30/5/2024


Πολύ πλούσια και ζωντανή ήταν η συζήτηση που διοργάνωσε το Antinazi Zone στο Βόλο, με θέμα «Ποια η απάντηση στην ακροδεξιά», το Σάββατο 25 Μαΐου στο καφέ «Σπείρα». Στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 20 άτομα, κυρίως νεολαίοι/ες αλλά και εργαζόμενοι/ες.Στα ανοίγματά τους οι σ/φοι Νίκος Κανελλής και Τάκης Γιαννόπουλος μίλησαν για την σημερινή εικόνα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και διεθνώς, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα σημειώσει άνοδο. Επίσης αναφέρθηκαν στην εποχή κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και το κενό εκπροσώπησης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από τα Αριστερά, ως τις βασικές τις αιτίες που οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων - με κύριες. Μίλησαν ακόμη για την πολιτική ατζέντα που παρουσιάζουν τα ακροδεξιά κόμματα, το ότι προσπαθούν να προβάλλουν ένα πιο «φιλικό» πρόσωπο σε σχέση με τις φασιστικές οργανώσεις αλλά και το πως τα παραδοσιακά αστικά κόμματα και τα υποτιθέμενα δημοκρατικά κράτη υιοθετούν και εφαρμόζουν μεγάλο μέρος της πολιτικής της ακροδεξιάς και γίνονται όλο και πιο αυταρχικά.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν αρκετές και αρκετοί από τους συμμετέχοντες. Ανάμεσα σε άλλα, μίλησαν για το πως η ακροδεξιά συνιστά απειλή για τις κατακτήσεις των γυναικών, όπως είναι η άμβλωση, για το κυρίαρχο μόνο του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», το πως το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τεράστια ευθύνη για την διάδοση ακροδεξιών αντιλήψεων και την συστηματική προσπάθεια των ακροδεξιών να κερδίσουν την νεολαία. Επίσης τέθηκαν προβληματισμοί που απασχολούν πολύ κόσμο, όπως ποια η αιτία που ενισχύεται η ακροδεξιά και όχι η Αριστερά παρά τα τεράστια αδιέξοδα του καπιταλισμού, πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των Αριστερών οργανώσεων ενάντια στο φασισμό κα.

Η συζήτηση έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα και όλες οι απόψεις συζητήθηκαν συντροφικά και ανοιχτά με σκοπό το καλό του κινήματος. Την επόμενη περίοδο θα εστιάσουμε τη δράση μας στην καμπάνια ενημέρωσης για το 31ο αντιρατσιστικό κάμπινγκ Antinazi Zone-YRE για το οποίο πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση δήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου