Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Αντίσταση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βόλος 01/11/2014


ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Αντίσταση»
Σάββατο 8 Νοέμβρη στις 6:30μμ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου)

στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής μέρας αντιφασιστικής δράσης 



Το Σαββατοκύριακο 8/9 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρος κα) διοργανώνονται πολύμορφες αντιφασιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις. Η πρωτοβουλία για αυτή την πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης πάρθηκε στη διεθνή συνάντηση 32 αντιφασιστικών συλλογικοτήτων (από 20 χώρες της Ευρώπης) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10-12 Απριλίου του 2014. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία καθώς στις 9 Νοέμβρη του 1938 τα χιτλερικά – ναζιστικά τάγματα εφόδου εξαπέλυσαν ένα γενικευμένο πογκρόμ ενάντια στον Εβραϊκό πληθυσμό της Γερμανίας γεγονός που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «η νύχτα των κρυστάλλων».

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό συντονισμό αντιφασιστικής δράσης γιατί η φασιστική απειλή σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Ουκρανία, Γαλλία, Ουγγαρία κα) σαν αποτέλεσμα της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας και των πολιτικών λιτότητας και καταστολής που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά από όλες της κυβερνήσεις. Για αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ η διεθνιστική απάντηση από την πλευρά των λαών, των εργαζομένων και των μαζικών κινημάτων. Στόχος μας είναι να πούμε ένα σύγχρονο «no pasaran ενάντια στη σύγχρονη φασιστική – ναζιστική απειλή.   

Στα πλαίσια αυτά, το πρωί του Σαββάτου 8 Νοέμβρη η ΑΚΜ θα διοργανώσει ενημερωτικές εξορμήσεις στο κέντρο του Βόλου ενώ το απόγευμα, στις 6:30μμ, θα διοργανώσει μια ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Αντίσταση» στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτ. Παπαστράτου).

Η εκδήλωση - συζήτηση γίνεται με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από την γερμανική – ναζιστική κατοχή (19/10/1944). Σήμερα, 7 δεκαετίες μετά την Κατοχή, υποστηρικτές των συνεργατών των ναζί (δηλαδή των ταγμάτων ασφαλείας) δεν βρίσκονται μόνο μέσα στη ναζιστική – δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι η άρχουσα τάξη της χώρας μας και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της που το παίζουν δημοκράτες, όπως τότε έτσι και σήμερα, χρειάζονται μια φασιστική – ναζιστική – ταγματασφαλίτικη εφεδρεία για να αντιμετωπίσουν τον οργανωμένο λαό που αγωνίζεται για μια ανθρώπινη ζωή.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωσης είναι άνθρωποι με βαθιά και επιστημονική γνώση του θέματος αλλά και με ενεργή κοινωνική και αντιφασιστική δράση. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:
·         Σπύρος Μαρκέτος – καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ
·         Βασιλική Λάζου – ιστορικός
·         Παναγιώτης Βογιατζής – αρθρογράφος - συνεργάτης του περιοδικού «Μαρξιστική Σκέψη»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χαρί Λέκκα, δημοσιογράφος της ανυπότακτης ΕΡΑ Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου