Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αντιρατσιστικό δρώμενο φοιτητών

Με αφορμή την  21η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της οργάνωσης «Άρσις» στην Μακρινίτσα θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αντιρατσιστικό δρώμενο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι
Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των ρατσιστικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος: στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της πόλης Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική  πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ρατσιστικών νόμων του  απαρτχάιντ. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 φοιτητές. Από τότε τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαδηλώσεις και  άλλες δράσεις κατά του ρατσισμού.
Σκοπός του συμβολικού αντιρατσιστικού δρώμενου δεν ήταν μόνο η ανάμνηση του παραπάνω τραγικού γεγονότος, αλλά η ευαισθητοποίηση όλων μας ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου μακριά, αλλά δίπλα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους ανήλικους αιτούντες άσυλο νέο του ξενώνα της «Άρσις» στην Μακρινίτσα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργώντας ένα σταθερό δίαυλο συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ του Πανεπιστημίου και των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.
Ραδιοφωνικές εκπομπές
Στο μεταξύ σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών κατά των κοινωνικών διακρίσεων – σε ποικίλες εκφάνσεις τους - θα παρουσιάσουν φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ (100,7 & 101,2 FM και στο διαδίκτυο :www.ert.gr/volos)  από 19 – 28/3, 16.15 – 17.00.
Θέλοντας να τονίσουν ότι «εχθρός δεν είναι οι διαφορές, αλλά οι ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές», οι αυριανοί νηπιαγωγοί θα μας μιλήσουν για τα προβλήματα και τις πιθανές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι «άλλοι» συνάνθρωποί μας, όπως οι μετανάστες,  οι αιτούντες άσυλο, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, ακόμη και οι παχύσαρκοι, και γενικώς, όσοι δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυρίαρχη ομάδα.
Για τις ανάγκες των εκπομπών τους, οι φοιτήτριες/ές πραγματοποίησαν μικρές έρευνες, πήραν συνεντεύξεις, μελέτησαν σχετική βιβλιογραφία, μίλησαν με ειδικούς και θα μας παρουσιάσουν το υλικό τους μαζί με μουσική και τραγούδια δικής τους επιλογής, με την υποστήριξη της ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ..
Οι ραδιοφωνικές εκπομπές εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μαθήματος «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Αξιολόγηση Διαπολιτισμικών Δράσεων» που διδάσκεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (διδάσκων: Κ.Μάγος) και φέτος πραγματοποιούνται για πέμπτη χρονιά. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές  κατά του ρατσισμού αποτελούν μια από τις δράσεις του ευρωπαϊκού δικτύου «Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού» (UnitedagainstRacism, www.unitedagainstracism.org) με τον τίτλο: «Φοιτητές κατά του Ρατσισμού», που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Αντιρατσιστικής Εβδομάδας (18 – 24/3).

πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου