Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Άμεσα μέτρα για τουςπρόσφυγεςαπό Δήμο και κράτος!

Διεθνιστικός αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά



Η προσφυγική κρίση γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δραματική καθώς η μια χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της και η ΕΕ αποδεικνύει την αποτυχία της και σε αυτό το επίπεδο. Κι όμως, λύσεις υπάρχουν και θα ήταν απλές αν οι κυβερνήσεις είχαν σαν κριτήριο τις ζωές των εκατομμυρίων ξεριζωμένων και τις ζωές των ντόπιων λαϊκών στρωμάτων αντί για τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης. Η Ευρώπη με πάνω από 500 εκ πληθυσμό και τεράστιο παραγόμενο πλούτο θα μπορούσε να «χωρέσει» εύκολα τους πρόσφυγες αν προχωρούσε σε αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες (με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ), οργανωμένη και ασφαλή μεταφορά από την Τουρκία σε κάθε χώρα προορισμού, χρηματοδότηση της στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κοκ.

Όμως η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν έχουν σαν προτεραιότητα ούτε τις ανάγκες των προσφύγων, ούτε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων κάθε χώρας, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Για αυτό, την περίοδο 2000-2014 ξόδεψαν:

·         74,6 εκ. € επιχορηγήσεις σεκυβερνήσεις τρίτων κρατών για να εμποδίσουν τη μετακίνηση των προσφύγων 
·         175 εκ. € για να κατασκευάσουν 235χλμ. φράχτες
·         225,7 εκ. € για εξοπλισμό συνοριοφυλάκων 
·         954,7 εκ. € (από το 1999 ως σήμερα) για το συντονισμό της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας
·         669,6 εκ. € κάθε χρόνο για τη Frontex, δηλαδή συνολικά σχεδόν 10 δις ευρώ!
·         230 εκ. € για έρευνεςσε σχέση με το πώς θα κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα
·         και το αστρονομικό ποσό των 11,3 δισ. €  για απελάσεις!
·         3 δις ευρώ θα πάρει η Τουρκία για να κρατήσει τους περίπου 2 εκ ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφός της.

Το αποτέλεσμα των μέτρων καταστολής ήταν οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο (πάνω από 3,700 μόνο το 2015). Γιατί όταν οι άνθρωποι φεύγουν κυνηγημένοι από τον πόλεμοδεν διστάζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους. Παράλληλα με την κρατική καταστολή (πχ η κυβέρνηση της Δανίας κλέβει τις περιουσίες των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα της) ενισχύονται τα φαινόμενα ρατσισμού και οι φασιστικές επιθέσεις, οι εμπρησμοί καταυλισμών προσφύγων κοκ.
Στο Βόλο σήμερα υπάρχουν δυο εικόνες.
Από τη μια είναι η τεράστια κινητοποίηση απλών ανθρώπων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων που από την πρώτη στιγμή έτρεξαν στον Αλμυρό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Από την άλλη είναι η απόλυτη απραξία του Δήμου και του κράτους, που δεν έχουναπολύτωςτίποτα. Επιπλέονγίνεται προσπάθεια να μολυνθεί με ρατσιστικό δηλητήριο η τοπική κοινωνία για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Διαμονής. Καθόλου τυχαία, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσεταιριστεί τις όποιες αντιδράσεις κατοίκων ενώ για τον Δήμο και την κυβέρνηση φαίνεται ότι το μόνο θέμα είναι που θα «μαντρωθούν» οι πρόσφυγες. Παράλληλα το λιμάνι του Βόλου προετοιμάζεται να γίνει κέντρο εφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών πλοίων που θα επιχειρούν εναντίον των προσφύγων στο Αιγαίο!

Σας καλούμε:

·         Να στηρίξουμε άμεσα τους πρόσφυγες που έχουν άμεση ανάγκη στον Αλμυρό. Ενισχύστε την προσπάθεια των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων.
·         Να πιέσουμε το Δήμο Βόλου να πάρει άμεσα μέτρα για χορήγηση φαγητού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ρούχων κλπ στους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού.
·         Να απαιτήσουμε να προετοιμαστούν άμεσα χώροι διαμονής προσφύγων. Αυτοί οι χώροι πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές, να μην είναι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι αλληλέγγυες συλλογικότητες να μπορούν να μπουν και να βοηθήσουν και να λειτουργήσουν με πλήρη διαφάνεια με συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων.
·         Να παλέψουμε ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και φασισμό, ενάντια στη ναζιστική δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
·         Να αγωνιστούμε για να ανατραπεί η πολιτική που δίνει χρήματα στους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο από τη μια και τσακίζει μισθούς, συντάξεις, υγεία και κράτος πρόνοιας από την άλλη. Που χρηματοδοτεί ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, Frontex και καταστολή αντί να παίρνει μέτρα για τους πρόσφυγες.
·         Να παλέψουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γιατί αυτό το σύστημα γεννά την οικονομική-κοινωνική κρίση, τους πολέμους, τους θρησκευτικούς φανατισμούς, τους Άσαντ και τα ISIS, την προσφυγιά και τη φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου