Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Συγκέντρωση – Συλλαλητήριο, Σάββατο 19 Μαρτίου, 12:00 Ερμού - Αγ. Νικόλαος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος, 11/3/2015


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ
της φτώχειας, των πολέμων, του κράτους έκτακτης ανάγκης

Συγκέντρωση – Συλλαλητήριο, Σάββατο 19 Μαρτίου, 12:00 Ερμού - Αγ. Νικόλαος

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας συνυπογράφει κείμενο - κάλεσμα δεκάδων συλλογικοτήτων και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και υπέρ των προσφύγων και μεταναστών το Σάββατο 19/3.
Eν όψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας ημέρας κατά του Ρατσισμού, καλούμε όλους και όλες, να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, κινητοποιεί εναντίον τους μέχρι και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και συκοφαντεί συλλήβδην τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «τρομοκράτες» για να συγκάλυψει το πραγματικό προβλήμα: την πολιτική «αποτροπής των ροών» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο και τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Η έκφραση της θλίψης κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα όταν ανασύρονται πτώματα μικρών παιδιών στο Φαρμακονήσι, ή όταν ανακαλύπτονται σωροί ανθρώπων σε προχωρημένη σήψη στα βράχια της Λέσβου δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης. Όποιες και αν ήταν ή υποτίθεται πως είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα μετράει.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων με διανομή τους στις χώρες της Ε.Ε., εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Η «φύλαξη» από τους πρόσφυγες των συνόρων της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., ενώ το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη φύλαξη με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο ύστερα από συμφωνία EE-Τουρκίας-Ελλάδας και αναμένεται, επίσης, να υπάρξει απόφαση της Ε.Ε. για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριακής-ακτοφυλακής. Την επιχείρηση συγκράτησης των ροών εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης συμπληρώνουν οι ολοένα και περισσότεροι φράκτες που υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, η απόφαση της Αυστρίας για να στείλει στρατό και αστυνομία για τον έλεγχο των εξερχόμενων από τα σύνορα Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ, όπως και η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Παράλληλα, η αντιμετώπιση των προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της Ευρώπης καθορίζεται όλο και περισσότερο με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας. Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, του μαρκαρίσματος των πορτών των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και άλλες εποχές. Οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων χωρών, όπως Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται και από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι συνυπεύθυνη με τις κυβερνήσεις των χωρών της την ΕΕ για τις εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με τη διατήρηση του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο και τη μη διασφάλιση ασφαλών περασμάτων. Τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης με παραχώρηση πλοίων του πολεμικού Ναυτικού στη δίωξη μεταναστών από τον πρώην ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, επικαιροποιεί ο νυν ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ προτείνοντας «η Ελλάδα να παρέχει πληροφορίες από θερμικές κάμερες και ραντάρ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για το πότε ξεκινούν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια». Το ΥΠΕΘΑ έχει διεξάγει την Πανελλαδική Άσκηση «Παρμενίωνας 2015»με βασικό σενάριο τον πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, ενώ είχε διατάξει την 16η Μεραρχία σε επιφυλακή για να σταματήσει τους πρόσφυγες που έρχονταν από Αδριανούπολη πριν λίγους μήνες. Σήμερα οι πολιτικές της «αποτροπής» συμπληρώνονται με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως της Κορίνθου, τη δημιουργία των hotspot ως κέντρων κράτησης στα νησιά και των νέων στρατοπέδων στη Σίνδο και στο Σχιστό, την κατηγοριοποίηση προσφύγων και μεταναστών σε «καλούς» και «κακούς» (που απελαύνονται) και με την επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος με συλλήψεις μελών ομάδων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στα νησιά από τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ.
Όμως παρ’ όλα αυτά, οι εκβιασμοί της ΕΕ κλιμακώνονται: Μετά το γνωστό «ή εφαρμόζετε μνημόνιο ή σας πετάμε έξω από το ευρώ» το νέο ΤΙΝΑ είναι: «Σταματήστε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και αν περάσουν κρατείστε τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλιώς θα σας βγάλουμε από την συνθήκη Σένγκεν και δεν θα σας διευκολύνουμε στο χρέος». Η κοινωνία της αλληλεγγύης και της αντίστασης απαντά: Οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τη Σέγκεν και τις αντιδραστικές συμφωνίες της Ευρώπης - Φρούριο. Η αποδοχή αυτού του εκβιασμού από την Ελλάδα, σημαίνει από επιδείνωση των υπαρχόντων τραγικών καταστάσεων: πολλαπλάσιοι θάνατοι στο Αιγαίο και μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Επίσης διευκολύνεται η νεκρανάσταση των βρυκολάκων του ναζισμού - της Χρυσής Αυγής - που τελευταία επιχειρούν να ξεφύγουν από το περιθώριο του εδωλίου της εγκληματικής συμμορίας στήνοντας φιέστες μίσους όπως στις 30 Γενάρη και ενεργοποιώντας δήθεν «επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων» όπως στον Πειραιά. Εντείνονται η στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τα «μέτρα ασφάλειας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για την αυταρχοποίηση ενός καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» που τείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα με την κρίση και τα μνημόνια.
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θέλουμε να έχουμε χιλιάδες ακόμη νεκρούς ανθρώπους που το μόνο «έγκλημά τους» ήταν η επιθυμία να επιβιώσουν ή θα αποδεχτούμε τις μαζικές δολοφονίες στο Αιγαίο περίπου ως αναπόφευκτο κακό.
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα εμποδίσουμε ή θα ενισχύσουμε την καταστολή της ΕΕ, το κράτος έκτακτης ανάγκης που χτίζεται αρχής γενομένης από τη Γαλλία, την «Ευρώπη-φρούριο».
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν στη μάχη ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που δίνουμε, θα αγωνιστούμε ενάντια στην αδήλωτη εργασία που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, χέρι - χέρι με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που παραμένουν ανασφάλιστοι, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται εξ’ αιτίας της άρνησης του κράτους να νομιμοποιήσει την παραμονή και την εργασία τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η μόνη διέξοδος είναι η χωρίς όρους αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αντίσταση στις πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, του πολέμου, της φτώχειας, του κράτους έκτακτης ανάγκης.
Αγωνιζόμαστε για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης, άμεσης χορήγησης ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν.
Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου.
Για νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.
Για την δημιουργία ανθρώπινων δομών φιλοξενίας με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και την πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες.
Για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές. Για να φύγει ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Για την ανατροπή του μνημονιακού αδιέξοδου της φτώχειας, της ανεργίας και της έντασης της καταστολής, που πλήττει όλους μας.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών, των «αυτοαπασχολούμενων» και των εργαζόμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι», όλων όσων αυτές της μέρες παλεύουν για να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ, LGBTQOΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Νιγηριανές γυναίκες
Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
Eλληνοκουρδικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας
Αφγανική Κοινότητα
Μαροκινή Κοινότητα
Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας
ΣυλλογοςMamaNaMwana
Oμοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα
Κοινότητα Ζιμπάμπουε
ΚΑΣΑΠΙ ΕΛΛΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)
Αλληλεγγύη Κως – KosSolidarity
Ο άλλος άνθρωπος Σαλαμίνα (Κοινωνική Κουζίνα)
Τα μπαλόνια της αγάπης
UnimaHellas: Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα – Πειραιά
Antinazizone – YRE
Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος
Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας
Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο»
Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας στην Εκπαίδευση
ΑΔΕΔΥ
ΠΟΕ ΟΤΑ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων
ΟΛΜΕ (Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ 30/1)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)
ΠΕΝΕΝ
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος
Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Stanley»
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου
ΠΟΓΕΔΥ
META
Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα»
Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων – Κολωνού – Ακαδημίας Πλάτωνος
Λαϊκή Συνέλευση Ν.Σμύρνης
Μεσοποταμία, Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου
ΑριστερήΕνότητα – ΑΡΕΝ
School Resist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου