Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!


Κάτω οι φράχτες, η Frontex και η Ευρώπη Φρούριο - Άμεσα μέτρα υπέρ των προσφύγων & των μεταναστών
Διεθνιστικός αγώνας ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τις δικτατορίες, το θρησκευτικό φανατισμό

Πάνω από 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια του 2015, στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα τελευταία 10 χρόνια οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000! Όμως αυτός ο μακάβριος απολογισμός θα μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει όσο η βία, ο πόλεμος, οι «δυτικοί» βομβαρδισμοί, οι σφαγές του ISIS, οι δικτατορίες, η πείνα, η εξαθλίωση σπρώχνουν ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς. Η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της καθώς ολόκληρες περιοχές του πλανήτη και ειδικά η Μέση Ανατολή βυθίζονται στο χάος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία αλλά και των δικτατορικών καθεστώτων τύπου Άσαντ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και σήψη.


Απέναντι στη συνεχιζόμενη προσφυγική τραγωδία η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εγκληματική και υποκριτική ταυτόχρονα. Το πραγματικό τους μέλημα είναι η αποτροπή εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και τίποτα άλλο. Σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων,τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν ξόδεψαν για το διάστημα 2000-2014:
  •  74,6 εκ. € επιχορηγήσεις σε κυβερνήσεις τρίτων κρατών για να εμποδίσουν μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα
  • 175 εκ. € για να κατασκευάσουν πάνω από 235 χλμ. φράχτες
  • 225,7 εκ. € για τον εξοπλισμό των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων
  •  954,7 εκ. € (από το 1999 ως σήμερα) για το συντονισμό της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας
  • 669,6 εκ. € κάθε χρόνο για τη Frontex, συνολικά σχεδόν 10 δις ευρώ!
  • 230 εκ. € για έρευνες σε σχέση με το πώς θα κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα
  • και το αστρονομικό ποσό των 11,3 δισ. €  για απελάσεις!

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 3 δις ευρώ που θα πάρει η Τουρκία για να κρατήσει τους περίπου 2 εκ ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφός της. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της«Ευρώπη Φρούριο»; Μια εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο.Όμως οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι αυτοί είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από τις συνθήκες που υπόσχονται βέβαιο θάνατο.

Η κατασταλτική και απολύτως αποτυχημένη αυτή πολιτική οξύνεται καθώς όλο και νέα εμπόδια μπαίνουν σε ανθρώπους που έρχονται από χώρες πλην της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.Χώρες όπως η Ουγγαρία, η ΠΓΔΜ αλλά και η Ελλάδα σηκώνουν φράχτες ενώ σε κάποιες άλλες εφαρμόζονται μέτρα που θυμίζουν τη Ναζιστική Γερμανία. Για παράδειγμα οι αρχές της Ελβετίας και η Δανίας προχωρούν σε κατασχέσεις των περιουσιών των προσφύγων – μεταναστών πάνω από ένα ποσόν. Τέλος, ο ρατσισμός και η φασιστική βία ενισχύονται σαν αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, των βίαιων γεγονότων στην Κολωνία και κυρίως λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις. Η ρατσιστική – φασιστική προπαγάνδα αλλά και η βία θα οξυνθούν στην περίπτωση που η Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα το εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο ελληνικός λαός, ο χτυπημένος από τη φτώχεια και τις πολιτικές λιτότητας, γέννησε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χωρίς τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους, θα είχαν ξεπαγιάσει, θα είχαν πεινάσει. Όμως, όσο οι αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών αυξάνονται, τόσο το κίνημα θα πρέπει να παλέψει και να απαιτήσει άμεσα μέτρα.

  • Να πέσει ο φράχτης του Έβρου και όλοι οι φράχτες στις χώρες των Βαλκανίων και να υπάρξει οργανωμένη και χρηματοδοτημένη μετακίνηση των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.Έτσι θα σταματήσουν οι πνιγμοί στη Μεσόγειο.
  • Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου.Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη.
  • Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική υποστήριξη των προσφύγων.Όχι λεφτά για την καταστολή. Να καταργηθεί η Frontex.
  • Όχι στα κέντρα κράτησης – φυλακές. Δημιουργία μικρών και ανοιχτών χώρων φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες σε όλη τη χώρα.
  •  Κοινός αγώνας προσφύγων – μεταναστών – ντόπιων ενάντια στο ρατσισμό, την ακροδεξιά και το φασισμό.
  • Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και βομβαρδισμούς. Κάτω τα δικτατορικά – αυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. Διεθνιστικός αγώνας ενάντια στο ISIS, τις τρομοκρατικές επιθέσεις  και σε κάθε είδους θρησκευτικό φανατισμό.
  • Διεθνιστικός αγώνας για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου που ευθύνεται για τους πολέμους και τις συνθήκες που γεννούν την προσφυγιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου