Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση-συζήτηση και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού «Τι είδαμε στο Ντονμπάς, Μαρτυρίες και εντυπώσεις»

Δελτίο Τύπου
Εκδήλωση-συζήτηση και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού
«Τι είδαμε στο Ντονμπάς, Μαρτυρίες και εντυπώσεις»

Μια βδομάδα που συμπεριελάμβανε μια συμβολική ημέρα, την 9η Μάη 2015, την ημέρα που συμπληρώνονταν 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, επέλεξε το 2ο Διεθνές Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Ντονμπάς, στο οποίο συμμετείχαν και 15 Έλληνες και Ελληνίδες, να βρεθεί στην Ανατολική Ουκρανία σε ένδειξη διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα που και σήμερα διεξάγει ο λαός στην εκεί περιοχή.

Το Σάββατο 20/6, στις 8μμ, έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην παραλία του Βόλου, παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό από την αποστολή και διοργανώνεται δημόσια ανοικτή συζήτηση «Τι είδαμε στο Ντονμπάς, Μαρτυρίες και εντυπώσεις» με ομιλητές μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο 2ο Διεθνές Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης.
Οι εικόνες που αποκόμισε η αποστολή στη διάρκεια της παραμονής της στην περιοχή απέχουν από αυτήν που διαμορφώνουν τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ -των ελληνικών μη εξαιρουμένων- όσον αφορά την εκεί κοινωνία, τις στάσεις της απέναντι στον πόλεμο και την κυβέρνηση του Κιέβου, τις προσδοκίες της για την ίδια της τη ζωή. Μια κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση, σε συνθήκες αποκλεισμού, με τεράστιες ελλείψεις μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί, οι οποίοι -σε μικρότερη ένταση- συνεχίζονται, παρά την εκεχειρία. Μια κοινωνία όμως ταυτόχρονα με υψηλό φρόνημα και αντοχή που, ακόμα και μετά την πολύ πρόσφατη δολοφονία του πιο γενναίου και λαοφιλούς  στρατιωτικού διοικητή της περιοχής, του Αλεξάντρ Μοζγκοβόι, συνεχίζει με συνέπεια τον αγώνα της ενάντια στο φασισμό και τους τοπικούς ολιγάρχες, για αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από την Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία (https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/) και την Ανοικτή Αντιρατσιστική Συνέλευση Μαγνησίας, εντάσσεται στις προφεστιβαλικές  εκδηλώσεις του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου, το οποίο και φέτος θα διεξαχθεί στην παραλία του Βόλου, Παρασκευή και Σάββατο, 26 & 27 Ιούνη.



 Βόλος, 18/6/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου