Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πολύ μεγάλη συμμετοχή στο 2ο art against fascism!

του Νίκου Κανελλή 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου το 2ο μαθητικό αντιφασιστικό φεστιβάλ Βόλου «art against fascism». Η συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και ανθρώπων κάθε ηλικίας ξεπέρασε κατά πολύ την περσινή μας διοργάνωση[1]. 


Είναι δύσκολο να πούμε πόσες εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από το χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής για να ακούσουν τα 10 μουσικά συγκροτήματα [2] που βρέθηκαν πάνω και κάτω από τη σκηνή και για να δουν τα έργα ζωγραφικής, τις φωτογραφίες, τα κολάζ και τις άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών και όχι μόνο. Για περισσότερες από 5,5 ώρες τα τοπικά μαθητικά και όχι μόνο συγκροτήματα ρόκαραν, ράπαραν αλλά και μας έκαναν να χορέψουμε με τα ρυθμικά τους τύμπανα.
Εκτός από το μουσικό σκέλος, στο φεστιβάλ ξεχώρισε η έκθεση από φωτογραφίες νέων μεταναστών που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Αγρίας αλλά και οι δημιουργίες των παιδιών που βρίσκονται στο «Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων» της Νέας Ιωνίας. 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν φέτος η συμμετοχή της ομάδας «Αναρμονικές Έκφυλοι», μιας νέας συλλογικότητας που δραστηριοποιείται στο ΛΟΑΤ κίνημα και δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Βόλο. Εκτός από την πολύτιμη βοήθεια στην προπαγάνδιση, την προετοιμασία και το στήσιμο του φεστιβάλ η παρουσία της συλλογικότητας αυτής διεύρυνε με ουσιαστικό τρόπο το ίδιο το μήνυμα του φεστιβάλ. Η ομοφοβία και ο σεξισμός είναι μορφές ρατσισμού, αποτελούν το υπόβαθρο για φασιστική βία και για κοινωνικό στιγματισμό και ως τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο. 

Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ βρέθηκαν με τραπεζάκια το Ξεκίνημα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ, πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν με μόνιμο τρόπο στην ΑΚΜ. Η επιτυχία του φεστιβάλ αποτυπώθηκε και στα οικονομικά καθώς καλύφθηκαν όλα τα έξοδα της διοργάνωσης που για τις δυνατότητες της ΑΚΜ δεν ήταν μικρά (1,500 ευρώ περίπου). 

Το σημαντικότερο όμως φέτος ήταν η πιο ενεργή συμμετοχή των ίδιων των μαθητών τόσο στην καμπάνια που προηγήθηκε στα σχολεία όσο και μέσα στο ίδιο το φεστιβάλ. Από την κατασκευή των πανό μέχρι τα μοιράσματα στα σχολεία και από το ραδιοφωνικό σπότ μέχρι τον χαιρετισμό μέσα στο φεστιβάλ, οι μαθητές έδειξαν ότι μπορούν να έχουν ουσιαστικό ρόλο στο αντιφασιστικό κίνημα. Το περσινό 1ο φεστιβάλ είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του μαθητικού πυρήνα της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας. Φέτος ο μαθητικός πυρήνας έκανε σημαντικά βήματα μπροστά και έδειξε τις δυνατότητες για το μέλλον. 

Πολλοί μαθητές και φοιτητές ήρθαν σε επαφή με την ΑΚΜ και τον μαθητικό της πυρήνα, ενημερώθηκαν, πήραν υλικό και δήλωσαν ενδιαφέρον για τη δράση τους και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία επειδή ο αντιφασιστικός αγώνας δεν εξαντλείται σε μια μέρα αλλά πρέπει να αποτελεί καθημερινή πρακτική σε κάθε σχολείο, γειτονιά και πόλη. 


[1] Φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου