Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Φάνης Τριανταφύλλου: Φασίστες με μπιμπερόν


ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Νομίζω ότι το σημερινό άρθρο ανταποκρίνεται σε μια πολιτική ανάγκη. Πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν θα σκεφτόταν πως σήμερα θα δημοσιευόταν στο Βόλο κάτι τέτοιο. Γιατί τότε ο φασισμός ήταν στο περιθώριο κι απασχολούσε μόνον κάποιους ακαδημαϊκούς στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Σήμερα όμως που ο φασισμός είναι παρών, ένα άρθρο για τη διείσδυσή του στη νεολαία της περιοχής είναι απαραίτητο. Αφορμή η δεδηλωμένη πρόθεση της Χρυσής Αυγής να προσφέρει σε μικρά παιδιά του Βόλου «μαθήματα» ιστορίας και μυθολογίας.

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται και χρήζει απάντησης από τις εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής, τους διευθυντές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων είναι το ακόλουθο: Σε ποιο βαθμό γενικά και ειδικότερα σε ποιο βαθμό σε κάθε σχολείο έχει διεισδύσει η Χρυσή Αυγή; Υπάρχει ενδοσχολικός ρατσισμός στα σχολεία της Μαγνησίας; Έχουν συγκροτηθεί φασιστικές ομάδες μαθητών σε κάποια σχολεία; Γράφουν μαθητές φασιστικά συνθήματα στους τοίχους του σχολείου, τους πίνακες, τα θρανία; Έχουν εντοπιστεί προσπάθειες προσέλκυσης των νέων στο φασισμό μέσω διαδικτύου, προσωπικών επαφών κ.τ.λ.; Υπάρχουν περιστατικά εκφοβισμού και βίας των μαθητών που θεωρούν τους εαυτούς τους φασίστες εναντίον των υπολοίπων; Τα ερωτήματα τίθενται με όλη τους την αυστηρότητα απέναντι σε μια σχολική κοινότητα που μοιάζει να κοιμάται.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ακόλουθο: Στην προσπάθεια εκφασισμού της νεολαίας σπουδαίο ρόλο, πέρα από το σχολείο, έχουν οι οργανώσεις που παίζουν ή μπορούν να παίξουν και ιδεολογικό ρόλο, όπως π.χ. αθλητικές οργανώσεις. H εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, οι ιθύνοντες των οργανώσεων νεολαίας, η κοινωνία της Μαγνησίας, έχουν αντιληφθεί διείσδυση του φασιστικού κόμματος σε αυτές τις οργανώσεις; Εάν όχι, φαίνεται πως η Μαγνησία αποτελεί την εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Εάν ναι, γιατί έως τώρα σιωπούν; Τι έκαναν έως τώρα και τι προτίθενται να κάνουν από εδώ κι εμπρός για να οχυρωθούν οι οργανώσεις της νεολαίας από τη φασιστική διείσδυση;

Το τρίτο ζήτημα έχει ως εξής: Η Χρυσή Αυγή παραδίδει «μαθήματα» σε παιδιά 6 έως 10 χρόνων στην Αρτέμιδα Αττικής. Τα «μαθήματα» αυτά έρχονται και στο Βόλο. Πρόκειται για την έναρξη μιας προσπάθειας άμεσης ιδεολογικής κατήχησης και φασιστικής χειραγώγησης της νεολαίας. Όμως η φασιστική αυτή πολιτικοϊδεολογική κατήχηση και χειραγώγηση της νεολαίας, όπως και η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, η διείσδυσή της στις οργανώσεις της νεολαίας κ.τ.λ., δεν διεγείρει τα αντανακλαστικά των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών κ.τ.λ. φορέων της Μαγνησίας. Δεν διεγείρει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Τι περιμένουμε; Η ιδεολογία του φασιστικού κόμματος πρώτα να κατακτήσει άμεσα μαζί με το σύνολο των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους και το μυαλό των παιδιών μας, προκειμένου να αντιδράσουμε στο Βόλο και τη Μαγνησία; Μα τότε θα είναι αργά, όχι μόνο γιατί θα πάνε χαμένοι ο λαός και η χώρα μας, αλλά και υπό την έννοια ότι για να νικηθεί τότε ο φασισμός θα χρειαστεί πολύς κόπος, πολλές νέες θυσίες πάνω στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ερείπια που θα έχει επισωρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου